Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C

Hero image is missing

Stoppa hungern!

Hungern slår just nu hårt mot flera länder som Somalia, Sydsudan, Kenya, Uganda, Etiopien och Jemen. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten.

Röda Korset är på plats och stöttar upp genom att bland annat dela ut matpaket, hjälpa familjer att ersätta boskap, ge sjukvård, hjälpa till med vatten och sanitet, stötta jordbruk och utbildar personer för att långsiktig kunna bryta problemen. 

Ge en gåva och dela denna information. Hjälp oss arbeta för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Jemen

Jemen är det fattigaste landet i Mellanöstern och Nordafrika. 18,8 miljoner människor – nästan 80 procent av landets befolkning – behöver humanitär hjälp. 7 miljoner är drabbade av allvarlig hungersnöd och fler än 400 000 barn under fem år är allvarligt undernärda. 14 miljoner personer saknar tillgång till sjukvård och vatten. Skolor, infrastruktur och grundläggande tjänster fungerar inte. Flera av Jemens viktiga hamnar, genom vilka mat vanligtvis importeras, har försatts ur bruk. Strider har intensifierats vid en av de viktigaste hamnarna. Detta är förödande för ett land som förlitar sig på matimport via sjövägen.
Läs mer

Uganda

Den väpnade konflikten i Sydsudan har tvingat hundratusentals människor att fly landet. 780 000 personer har flytt till Uganda – i snitt räknar man med att 2 500 människor korsar gränsen varje dag.

Svenska Röda Korset har flugit in en massvattenanläggning som renar ungefär 600 000 liter vatten per dygn och kan förse 40 00 människor med rent vatten varje dag. Tre svenska experter inom vatten och hygien arbetar med insatsen som byggs ut steg för steg.

Sydsudan

En av världens värsta humanitära kriser pågår just nu i Sydsudan. Under sommaren 2016 eskalerade våldet i Sydsudan och underminerade det fredsavtal som tidigare tecknats. Förutom den väpnade konflikten råder också utbredd torka. 5 miljoner människor är i riskzonen för hungersnöd och 270 000 barn lider av svår näringsbrist. 

Sjukvården är till stor del förstörd på grund av konflikter och bristande resurser. De vanligaste sjukdomarna, och också orsaker till dödlighet, är diarrésjukdomar, akuta luftvägsinfektioner, undernäring och malaria. Landet har också världens högsta mödradödlighet.

Röda Korset är på plats och hjälper till med bland annat vatten och sanitetsinsatser, hälsovård, organisationsutveckling och utbildning.
Läs mer

Somalia

Nästan halva Somalias befolkning, 6,2 miljoner människor, är i svår nöd och behöver hjälp med mat. 363 000 barn är akut undernärda.  Experterna tror att om de mest utsatta kan få hjälp nu i vår så kan förhoppningsvis en hungerkatastrof undvikas. Torkan i kombination med åratal av väpnad konflikt, har en förödande inverkan på människor och djur. Sedan januari i år har fler än 17 000 fall av kolera, varav 388 dödsfall, registrerats i landet. Det är fler kolerafall än under hela 2016.

Svenska Röda Korset har länge stöttat arbetet i Somalia, till exempel med stöd till mobila och permanenta kliniker. Detta arbetet behöver nu skalas upp med ytterligare sju mobila klinker som kommer kunna bistå cirka 6 000 behövande per månad. Utöver detta jobbar vi även för att ge ut aquatabs och vattenfilter så att människor kan rena sitt vatten.
Läs mer

Kenya

På grund av torkan befinner sig just nu Kenya i en nationell katastrof. I dagsläget behöver 2,7 miljoner människor hjälp utifrån för att överleva och man beräknar att antalet kommer öka till runt 4 miljoner om inte regnet kommer. 360 000 barn, gravida och ammande kvinnor beräknas vara akut undernärda. Röda Korsets lokala förening i Kenya hjälper till på plats med sitt primära fokus på vatten, sanitet, hygien och även med kontantstöd. Därigenom kan människor själva köpa det de behöver.
Läs mer

Etiopien

Etiopien har drabbats av den värsta torkan på 50 år. Två tredjedelar av befolkningen är kroniskt undernärd och infektionssjukdomar som kolera och diarré sprids lätt eftersom rent vatten och toaletter ofta saknas. 5, 6 miljoner människor behöver just nu hjälp med mat och 9,2 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. I de värsta områdena av Etiopien har 1 miljon boskap dött och 75% av odlingarna gått förlorad.
Läs mer

Gör något varje dag – bli månadsgivare

Vill du göra mer för människor som drabbats av katastrofer? Som månadsgivare är du hjälpen som aldrig lämnar. Du är ambulansen på plats, det rena vattnet, den varma filten och den stöttande axeln för den som drabbas. Genom ditt regelbundna stöd kan vi finnas på plats och rädda liv. Varje dag, före, under och efter en katastrof, världen över.

Genom att ge en gåva godkänner du att bli kontaktad av Röda Korset. Dina uppgifter hanteras enligt personuppgiftslagen.