Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C

Länge leve livet!

Har du frågor?

Välkommen att kontakta Röda Korsets infoservice på 0771-19 95 00 eller skicka ett mejl.

Beställ informationsmaterial

Läs om hur enkelt du kan skriva ditt
testamente och rädda liv i generationer.

Ditt arv kan rädda liv i generationer

Genom att skriva in Röda Korset i ditt testamente är du del av en vacker givartradition som räddar många liv. Och ingen gåva är för stor eller för liten. Varje bidrag gör det möjligt för oss att fortsätta kampen för livet. Vi förvaltar ditt förtroende. Även efter din bortgång.


Så används dina pengar

Dina pengar används alltid där behovet är som störst. Det kan handla om långsiktig hjälp på hemmaplan till akut stöd vid katastrofer runt om i världen. Insatser som räddar liv och ger hopp.


Testamentera i tre enkla steg:

  1. Skriv ut vår mall. Du kan ladda ner den nedan.
  2. Nedteckna ditt testamente. Skriv under.
  3. Bevittna testamentet. Två personer behöver underteckna det.


Hjälp att skriva ditt eget testamente

Hur skriver man ett testamente? Här kan du enkelt och gratis ladda ladda en mall, skriva ut den och upprätta ett giltigt testamente.

Testamentsmall

 

Vanliga frågor om testamenten:

Kan jag testamentera till Röda Korset även om jag har barn?
Ja. Dina barn har alltid rätt till sin laglott vilket motsvarar hälften av arvslotten. Den andra hälften kan du förfoga över genom testamente.

Kan jag testamentera all typ av egendom?
Ja. När Röda Korset ärver lösöre som smycken, tavlor, bilar etc går en auktionsförrättare och en värderare igenom sakerna och värderar dem. De säljs sedan på auktion eller på Röda Korsets mötesplatser.

Fastigheter och bostadsrätter säljs av mäklare på den öppna marknaden. Försäljningen är skattebefriad för Röda Korset. Det gäller även försäljning av värdepapper. 

Om testamentet anger önskemål om försäljning av egendom följer vi självklart dem.

Vad krävs för att mitt testamente ska vara giltigt?
Testamentet ska vara skriftligt och tydligt. Det ska bevittnas av två personer som måste närvara samtidigt. Båda ska se dig skriva under testamentet och signera med sina namn. De behöver inte läsa det, men det måste framgå i vittnesmeningen att de vet att det är ett testamente.

Mer information och svar på fler frågor hittar du här.Lynda vill ge 4 000 kr - en gåva som räddar liv

När Lynda Asplund går bort vill hon att 4 000 kronor ska tillfalla Röda Korset.

– Självklart ska mina närmaste ärva mig efter min bortgång; min man, mina barn och barnbarn. Men jag vill också testamentera en summa till Röda Korset. Det har jag pratat med mina barn om.

Lyndas gåva på 4 000 kronor kan till exempel rädda livet på elva akut undernärda barn, eller ge tusentals människor rent vatten vid en katastrof vilket hjälper dem att överleva. 

– Eftersom det är så svårt att veta vilka tillgångar man har när man dör så har jag fått fundera lite över summan. Nu har jag bestämt mig för att testamentera 4 000 kronor. Jag tycker att det är en lagom peng för en pensionär som har haft ett vanligt arbete, utan några stora inkomster, säger Lynda.


Sigrid testamenterade allt till Röda Korset 

När Sigrid gick bort ägde hon en stor fastighet som hon ärvt av sina föräldrar. Hon hade också skog, bankkonton, värdepapper och försäkringar.

Totalt var boet värt ungefär 12 miljoner kronor. Det är pengar som via Röda Korset kommer att göra stor skillnad för många människor - i många generationer. Sigrid valde att inte öronmärka sin gåva, och arvet kan därför användas där det behövs bäst.

Bli medlem

Som medlem tar du ställning - och ansvar för vilket samhälle du vill ha.

Läs mer

Bli månadsgivare

Det enkla sättet att hjälpa mycket.

Läs mer

Köp ett gåvobevis

Presenter som räddar liv och ger hopp.

Läs mer

Nyhetsbrev

Var uppdaterad om det viktigaste just nu.

Läs mer