Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C


Hjälp oss att stoppa hungern

Pojke i Somalia. Stoppa hungern.

Hungersnöden i östra Afrika är akut. Just nu kämpar miljoner människor för att överleva den hunger och svält som orsakats av torka, konflikt eller katastrof. Många av dem är barn. Var med och hjälp oss att rädda liv idag.

Swisha valfritt belopp till 123 031 0748 för att stödja Röda Korsets arbete för att stoppa hungern

 

SMSa AKUT HUNGER
till 72 900 för att skänka 100 kr nu


Köp en gåva i Gåvoshopen som gör skillnad.
Just nu är behovet av dessa produkter särskilt akut:

Image is missing

Matpaket för en familj   

Svår torka har lett till akut matbrist i flera länder i Afrika. Ett matpaket ger en familj basvaror som gör att de kan klara sig i en månad. I ett matpaket ingår till exempel majsmjöl, bönor, salt och olja.

297 kr per matpaket

Image is missing

Behandling av undernärda barn    

Hundratusentals barn lider av akut undernäring i den pågående hungerkrisen i östra Afrika. 92 kr räcker till att behandla ett undernärt barn med näringsrik nötkräm i en månad

92 kr per månadsbehandling

Image is missing

Nödmat för små barn och mammor 

Svår torka har lett till akut matbrist i delar av Etiopien. Människor får inte tag i tillräckligt med mat för att klara dagen. Du kan hjälpa genom att köpa näringsrik nödmat.

198 kr per nödmatpaket

Gör något varje dag – bli månadsgivare

Vill du göra mer för människor som drabbats av katastrofer? Som månadsgivare är du hjälpen som aldrig lämnar. Du är ambulansen på plats, det rena vattnet, den varma filten och den stöttande axeln för den som drabbas. Genom ditt regelbundna stöd kan vi finnas på plats och rädda liv. Varje dag, före, under och efter en katastrof, världen över.

Om länderna som berörs av katastrofen

I länder som Kenya, Somalia, Sydsudan, Etiopien, Jemen, Uganda, Nigeria och Sudan kämpar miljontals människor mot hungern. Problemet är orsakat av torka, konflikt eller katastrof. Situationen gör att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten. Många människor har redan dött, och det krävs en massiv och omedelbar insats för att förhindra en ännu större tragedi.

Röda Korset är på plats och stöttar upp genom att bland annat dela ut matpaket, hjälpa familjer att ersätta boskap, ge sjukvård, hjälpa till med vatten och sanitet, stötta jordbruk och utbilda personer för att långsiktigt kunna bryta problemen. 

Ge en gåva och dela denna information. Hjälp oss arbeta för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Jemen
Jemen är det fattigaste landet i Mellanöstern och Nordafrika. 18,8 miljoner människor – nästan 80 procent av landets befolkning – behöver humanitär hjälp. 7 miljoner är drabbade av allvarlig hungersnöd och nästan 500 000 barn är allvarligt undernärda. 14 miljoner personer saknar tillgång till sjukvård och vatten. 52 000 misstänkta fall av kolera har rapporterats och den undermåliga sjukvården gör att situationen blir allt mer allvarlig. Skolor, infrastruktur och grundläggande tjänster fungerar inte. Flera av Jemens viktiga hamnar, genom vilka mat vanligtvis importeras, har försatts ur bruk.
Läs mer

Sydsudan
En av världens värsta humanitära kriser pågår just nu i Sydsudan. Våldet har eskalerat och förutom den väpnade konflikten råder också utbredd torka. Barn tvingas leva på gatan, gravida kvinnor tvingas föda på marken och boskap svälter i brist på föda. 5,8 miljoner människor är i riskzonen för hungersnöd och 1,5 miljoner barn under fem år är svårt undernärda.

Sjukvården är till stor del förstörd på grund av konflikter och bristande resurser. De vanligaste sjukdomarna, och också orsaker till dödlighet, är diarrésjukdomar och kolera, akuta luftvägsinfektioner, undernäring och malaria. Landet har också världens högsta mödradödlighet. Röda Korset är på plats och hjälper till med bland annat vatten och sanitetsinsatser, hälsovård, organisationsutveckling och utbildning.
Läs mer

Uganda
Den väpnade konflikten i Sydsudan har tvingat hundratusentals människor att fly landet. Nära 900 000 personer har flytt till Uganda – i snitt räknar man med att 1 500 människor korsar gränsen varje dag.

Svenska Röda Korset har flugit in en massvattenanläggning som renar ungefär 600 000 liter vatten per dygn och kan förse 40 00 människor med rent vatten varje dag. Tre svenska experter inom vatten och hygien arbetar med insatsen som byggs ut steg för steg.

Somalia
Nästan halva Somalias befolkning, 6,7 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd. 363 000 barn är akut undernärda. Torkan, som förväntas pågå till 2018, i kombination med åratal av väpnad konflikt och det värsta kolerautbrottet på fem år, har en förödande inverkan på människor och djur.

Svenska Röda Korset har länge stöttat arbetet i Somalia, till exempel med stöd till mobila och permanenta kliniker. Utöver detta jobbar vi även för att ge ut aquatabs och vattenfilter så att människor kan rena sitt vatten.
Läs mer

Kenya
På grund av torkan befinner sig just nu Kenya i en nationell katastrof. I dagsläget behöver 2,7 miljoner människor hjälp utifrån för att överleva och man beräknar att antalet kommer öka till runt 4 miljoner om inte regnet kommer. 360 000 barn, gravida och ammande kvinnor beräknas vara akut undernärda. Röda Korsets lokala förening i Kenya hjälper till på plats med fokus på vatten, sanitet, hygien och även med kontantstöd. Därigenom kan människor själva köpa det de behöver.
Läs mer

Etiopien
Etiopien har drabbats av den värsta torkan på 50 år. Två tredjedelar av befolkningen är kroniskt undernärd och infektionssjukdomar som kolera och diarré sprids lätt eftersom rent vatten och toaletter ofta saknas. 7,7 miljoner människor behöver just nu hjälp med mat och 9,2 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. I de värsta områdena av Etiopien har 1 miljon boskap dött och 75% av odlingarna gått förlorad.
Läs mer

Nigeria
25 miljoner personer i nordöstra Nigeria påverkas av osäkerheten kopplad till den interna väpnade konflikten i landet. Osäkerheten i landet har försvårat mattransporter och begränsar möjligheterna till att odla. 7 miljoner är i akut behov av mat och 450 000 barn lider av svår näringsbrist. 14 miljoner människor beräknas behöva humanitärt stöd och 1,8 miljoner människor är flyktingar i sitt eget land.

Sudan
5,8 miljoner människor i Sudan är i behov av humanitärt stöd, varav 4,6 miljoner är i behov av mat och 1,5 miljoner barn under fem år är svårt undernärda. Väpnad konflikt, matbrist och avsaknad av grundläggande tjänster har tvingat 2,2 miljoner människor att lämna sina hem. Utbrott av sjukdomar som kolera belastar den redan begränsade sjukvården och just nu är 3,9 miljoner människor i behov av vård.