Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C

Frågor och svar för privatpersoner

Det här är en lista med de vanligaste frågorna vi får till Infoservice. Du är välkommen att kontakta oss direkt på telefon: 0771-19 95 00. Öppet mån-fre 10.00-16.00 med lunchstängt 12-13.  

Är du här som företagare? Klicka här för att komma till frågor och svar för företag.

De vanligaste frågorna vi får för vår gåvoshop och gåvobevis:

De vanligaste frågorna vi får för testamente:

De vanligaste frågorna vi får kring månadsgivande:

De vanligaste frågorna vi får om webbplatsen:

Gåvoshop och gåvobevis

Hur fungerar det?

Röda Korset jobbar varje dag för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof. I Sverige och världen. Med din hjälp kan flera få den hjälp de behöver och tillsammans kan vi skapa en bättre värld.

1) Köp en produkt som sätter hjälpen i rörelse. Du kan välja mellan att köpa en produkt som gör skillnad i akuta katastrofer, som den vi ser i Syrien just nu, produkter som gör skillnad på lång sikt som rent vatten och latriner och produkter som gör skillnad för människor i Sverige.

2) Du får ett gåvobevis att ge bort. När du har köpt din produkt får du som tack ett gåvobevis att ge bort i present. På gåvobeviset står där en liten text om produkten du har köpt. Du kan alltid välja att skriva en personlig hälsning på gåvobeviset. Du kan välja mellan att få ett tryckt gåvobevis (tryckta gåvobevis kostar 30 kronor) eller ett digitalt gåvobevis. Digitala gåvobevis skickas till dig eller mottagaren med e-post och tryckta kort skickas med Posten. Vi packar och skickar tryckta kort alla vardagar, så räkna med 2-5 arbetsdagar från att du har beställt korten till att du har dem i din brevlåda. De tryckta korten är gjorda i kraftigt kartong med en illustration som symboliserar den produkt du har valt. När man öppnar kortet genom att dra i fliken ändras motivet för att illustrera att man har satt hjälpen i rörelse. Kortet levereras med ett kuvert.

3) Vi ser till att få ut hjälpen. Genom frivilliga och anställda över hela världen ser vi till att den produkt du köpt kommer fram till dem som behöver den mest. Röda Korset är aktiva i 189 länder världen över. I shopen har vi valt ut projekt och ändamål som just nu kräver ett extra stöd. Din gåva gör detta möjligt.

Är produkten jag köper på riktigt?

Produkten du köper är på riktigt. Varje produkt är en del av våra projekt. Vi skickar matpaket och filtar till Syrien. Vi har läkare, sjuksköterskor, psykologer i till exempel Somalia, Afghanistan och Sverige. Pengarna för varje gåva som kommer in går till det specifika projektet där produkten ingår och det landet.

Hur lång tid tar det att få sitt gåvobevis?

Den totala leveranstiden från beställning till levrans är 2-5 arbetsdagar.

När du beställer ett fysisk gåvobevis får du även en länk till det digitala gåvobeviset med orderbekräftelsemailet, och kan här skriva ut gåvobeviset som pdf.​

Kan jag få flera produkter på samma gåvobevis?

Varje gåvobevis representerar en specifik produkt i gåvoshopen. Du kan välja fler av samma produkt och få dem på ett och samma gåvobevis, t.ex. fyra filtar på ett gåvobevis. Vill du ha olika produkter kan dessa inte slås i hop på ett gåvobevis. Men du kan såklart få ett gåvobevis för varje produkt.

Jag har inte fått något bekräftelsemail?

Om du inte får ett bekräftelsemail efter att du har köpt ett gåvobevis ber vi dig kontrollera att mailet från Röda Korset inte har hamnat som skräppost i ditt e-postprogram eller din webbmail. 

Vad kostar det att få ett tryckt gåvobevis att ge bort?

Det tryckta gåvobeviset kostar 30 kr inkl. porto och har ett tillhörande kuvert. Det kan skickas direkt till mottagaren eller till dig själv. Denna kostnad täcker våra kostnader för gåvobeviset. Det digitala gåvobeviset är kostnadsfritt utöver själva produkten du köper. Då får du eller din valda mottagare ett mail med en länk till gåvobeviset. Du får även en PDF fil du kan skriva ut. Oavsett alternativ kan du alltid skriva en egen hälsning på gåvobeviset.

Kan jag få gåvobevisen på ett annat språk än svenska?

Du kan skriva en egen text i gåvobeviset. Där kan du skriva på det språk du önskar. Texten om produkten står dock på svenska.

Kan jag skicka gåvobevisen utomlands?

Vi kan inte skicka det tryckta kortet utomlands. Du beställer då kortet till dig själv så skickar du det vidare. Det digitala gåvobeviset skickas till en epostadress så den kommer givetvis fram till mottagare i hela världen.

Gäller fortfarande avdragsrätten för gåvor?

Den 25 november fattade riksdagen beslut om att slopa skattereduktion för gåvor från och med den 1 januari 2016. De gåvor som skänkts under 2015 påverkas inte och kommer redovisas i kontrolluppgifter till givare och Skatteverket som tidigare år.

Skattereduktionen innebar att du som privatperson fick 25 procent avdrag på din gåva om den uppgick till minst 200 kr per gåvotillfälle och sammanlagt minst 2000 kr per år.

Läs mer om avdragrätten på Röda Korsets hemsida.
Läs mer om avdragsrätten på skatteverkets hemsida.  

När kan jag senast beställa fysiska gåvobevis för att vara säker på leverans innan jul?

Fram till 19 december kan du beställa fysiska gåvobevis för att ha säker leverans innan jul.

Hur gör jag för att köpa gåvobevis till mina anställda?

Du kan ge dina anställda gåvobevis. I varje köp i vår shop kan du göra max 30 gåvobevis i taget. 

Kan jag få företagets logotyp på gåvobeviset?

Nej, just nu kan vi inte trycka logotyper på ert kort .

Kan jag betala med faktura?

Ja, vid större beställningar kan vi skicka faktura, men detta sker manuellt och därför är möjligheterna för vilka kort ni kan få begränsade. Kontakta infoservice på info@redcross.se eller 0771-199500 för mera information om möjligheterna.

På företagsdelen kan man även köpa gåvobevis via företagsavi.

Var kan jag läsa mer om hur min produkt jag köpt gör nytta:

Här kan du läsa om projekten runt om i världen samt i Sverige.

Meddelande om bedrägerikontroll
Några användare får en varningstext i mailet som bekräftar köpet. Det är framförallt Hotmail och Outlook adresser som har det här problemet. Om du har fått det så är det ingen fara. Det är bara ett meddelande som Microsoft lagt in felaktigt. Vi har kontakt med Microsoft för att lösa det. Har du frågor så är du varmt välkommen att kontakta oss på tel: 0771-19 95 00 Mejl: info@redcross.se

Testamente

Kan jag testamentera till Röda Korset även om jag har barn?
Ja, det kan du. Dina barn har alltid rätt till sin laglott vilket motsvarar hälften av arvslotten. Den andra hälften kan du förfoga över genom testamente.

Finns det någon lägsta, eller högsta, gräns för beloppet som jag kan testamentera till Röda Korset?
Nej. Du avgör själv beloppet.

Kan jag skriva testamente över all typ av egendom?
Ja. Du kan testamentera till exempel pengar, värdepapper, smycken, tavlor, möbler, bilar, bostadsrätter och hus.

Vad händer med mina mer personliga tillhörigheter som till exempel fotografier?
Om du inte har nämnt dem i ditt testamente så brukar vi fråga om dina närmaste anhöriga vill ta emot fotografier och liknande. Om de avböjer så förstörs tillhörigheterna så att de inte hamnar i fel händer.

Vad händer när Röda Korset ärver lösöre (smycken, möbler osv.)?
En auktionsförrättare och en värderare går igenom sakerna och gör en värdering. Det som är värdefullt säljs till högstbjudande på auktion och övrigt säljs på Röda Korsets Mötesplatser. Om det står något i testamentet om hur sakerna ska avvecklas så är det däremot det som gäller.

Vad händer när Röda Korset ärver en fastighet eller bostadsrätt?
Röda Korset är skattebefriat vid försäljning av fastigheter, bostadsrätter och även värdepapper. Därför genomförs vanligen ett arvsskifte så att egendomen förs över till Röda Korset innan försäljning. Vi anlitar välrenommerade mäklare och säljer till högstbjudande på den öppna marknaden. Om testamentet anger önskemål om försäljningen så följer vi självklart dem.

Vad krävs för att mitt testamente ska vara giltigt?
Krav: Ett testamente ska vara skriftligt och tydligt. Det ska bevittnas av två personer som måste närvara samtidigt. Båda ska se dig skriva under testamentet och signera med sina namn. Bör: Vittnena bör även anteckna yrke, hemvist och personnummer vid sina namn.

Måste vittnena läsa testamentet?
Nej, det måste de inte. De måste däremot veta att det rör sig om ett testamente, vilket också ska framgå i vittnesmeningen.

Vad händer om jag inte har något testamente när jag dör?
Då tillfaller kvarlåtenskapen dina så kallade legala arvingar (de finns angivna i lagen). Om du inte har några arvsberättigade släktingar så går arvet till Allmänna arvsfonden

Kan jag testamentera till Röda Korset även om jag har barn?
Ja, det kan du. Dina barn har alltid rätt till sin laglott vilket motsvara

Om månadsgivande

Vad innebär det att vara månadsgivare?

Månadsgivandet innebär att det varje månad dras en summa från kontot via autogiro, pengar som direkt går till att förhindra mänskligt lidande i världen. Detta innebär att pengarna fördelas mellan nationell och internationell verksamhet. Bli månadsgivare här!

Hur vi värvar ni månadsgivare och hur vet jag att det är Röda Korset?

Vi värvar månadsgivare via Direkdialog och Telemarketing. Man kan även anmäla sig som månadsgivare via hemsidan här.

Varje dag har våra engagerade kommunikatörer samtal med människor och berättar vad Röda Korset gör i Sverige och ute i världen. I och med det stöd som kommer in genom våra månadsgivare kan Röda Korset fortsätta verka världen över för de mest utsatta! Ditt stöd behövs!

Vad är Direktdialog?

Direktdialog innebär att anställd personal arbetar på uppdrag av Röda Korset för att sprida information om vad Röda Korset gör i Sverige och övriga världen i syfte att rekrytera månadsgivare. Detta sker genom två olika metoder, street och door to door. Street innebär att man på gator och torg aktivt tar kontakt med personer som rör sig på stan, medan door to door innebär att vi går runt i bostadsområden i samma syfte. Här kan du läsa mer om Direktdialog, och se var i Sverige vi värvar just nu. Alla våra anställda har ID-brickor med anställningsnummer och foto. De har även på sig väst, jacka, t-shirt eller tröja som tydligt är markerat med Röda Korsets emblem. Alla team har en teamledare som du kan kontakta om du har några frågor. Du kan även ringa till infoservice under vardagar på telefonnummer 0771-199500 om du har några frågor, eller skicka ett mail till info@redcross.se

Vad är Telemarketing?

Telemarketing innebär att vi ringer våra månadsgivare eller de personer som på annat sätt gett en gåva till Röda Korset för att höja månadsgåvor och rekrytera nya månadsgivare. Röda Korset använder kontinuerligt telemarketing som en insamlingsmetod. Vi ringer i egen regi samt genom ett externt företag som hjälper oss med telefonbearbetningen. Varje dag har våra engagerade kommunikatörer samtal med människor och berättar vad Röda Korset gör i Sverige och ute i världen.

Är det Röda Korset som ringer?

Röda Korset ringer eller skickar SMS från följande nummer:

  • 010 199 39 05
  • 08 403 005 64
  • 072 151 99 07
  • 073 060 03 85
  • 076 101 55 62
  • 076 101 55 64

Har du fått ett sms?

Om du har fyllt i en talong för att bli månadsgivare men inte uppgett fullständiga uppgifter så kommer du få ett sms från oss via nummer 070-903 29 46 12. Du kan också bli uppringd från nummer 013-37 58 95 eller 08-452 47 04. Du kan komplettera dina uppgifter genom att svara på sms:et, ringa till oss eller skicka in uppgifterna via brev till:

Röda Korset DirektDialog  Hornsgatan 54 (Box 17563) 118 91 Stockholm.

Ber vi om din identitet?

Ibland ber vi om ditt personnummer. Anledningen är att vi vill säkerställa att det är rätt person vi pratar med om du tackar ja till att bli månadsgivare. Att lämna ut sitt personnummer är frivilligt så det är bara att säga att du inte vill lämna ut det över telefon.

Vilka ringer vi?

Vi ringer hela landet och bedriver aldrig riktade kampanjer mot ett begränsat geografiskt område.

Vad är e-signering?

Sedan början av 2015 finns möjligheten för våra givare att teckna sitt månadsgivarmedgivande elektroniskt via tjänsten Scrive. Denna möjlighet finns både när du vill bli månadsgivare via vår hemsida eller via Telemarketing. Via hemsidan så blir du kopplad direkt till ett formulär som du signerar med e-legitimation, bank ID eller mobilt bank ID. Via telemarketing får du möjlighet att i samtalet välja att få en länk skickad till dig via SMS eller mail. När du klickar på länken hamnar du direkt i ett elektroniskt formulär som du fyller i och signerar med e-legitimation, bank ID, mobilt bank ID eller liknande. Det finns fortfarande möjlighet att få en blankett hemskickad.

Om Webplatsen

Röda Korset använder cookies när du besöker redcross.se. Cookies är små textfiler som lagras på din dator och som innehåller data från webbplatser som du besökt. Syftet är att ge besökare tillgång till olika funktioner och underlätta surfandet.

Det finns två typer av cookies:

  • en sessionscookie som lagras tillfälligt i datorns minne under tiden besökaren är inne på en webbsida. Den försvinner när man stänger webbläsaren.
  • En varaktig cookie finns kvar på besökarens dator tills den tas bort

Användning av cookies på redcross.se

Om du tackar nej till cookies på redcross.se så fungerar inte ett antal tjänster och funktioner på webbplatsen.

Nyhetsmejl

För att kunna registrera och administrera prenumerationer av nyhetsmejl krävs att din webbläsare accepterar cookies. Om du inte vill acceptera cookies, kontakta Infoservice för hjälp med din prenumeration.

  • Ring vår infoservice på tel: 0771-19 95 00 eller e-posta på info@redcross.se.
  • Vi har öppet måndag-fredag 10.00-16.00. Lunchstängt 12.00-13.00.

Delafunktionen

Denna funktion gör det möjligt för besökare att rekommendera artiklar i sociala media som Facebook och Twitter. Cookies samlar information om hur besökare (inte på individnivå) använder funktionen för att kunna förbättra webbplatsen.

Personuppgiftslagen (PUL)

När du lämnar dina personuppgifter via vår webbplats, till exempel när du handlar i gåvoshopen, skänker en gåva eller tar del av våra nyhetsbrev, då hamnar du i vårt databasregister. Vi behandlar dina uppgifter för att kunna ge dig fortlöpande information om Röda Korsets arbete och våra kampanjer. Detta är förutsatt att du godkänt sådan information.

Vi lämnar inte ut dina personuppgifter till någon annan för extern bearbetning. I de fall vi använder 3:e parts produkter för att förbättra våra tjänster till dig så reglerar vi detta i avtal med leverantören för att säkerställa att dina uppgifter inte lämnas vidare för bearbetning av oberoende part. Och i det fall där vi avslutar 3:e parts tjänsten, säkerställer vi att dina uppgifter raderas från 3:e part.

Analysfunktion

Webbanalysverktyget Google Analytics används på denna webbplats och cookies registrerar information på en samlad nivå om hur besökarna använder webbplatsen. Informationen rör t ex antal sidvisningar, varifrån besökare kommer och antal besök i syfte att förbättra webbplatsen och ge en bra användarupplevelse.

Webbanalysverktyget Innometrics Profile Cloud används på denna webbplats och cookies registrerar information på en samlad nivå om hur besökarna använder webbplatsen och innehåll. Informationen rör t ex vilka sidor och produkter som besöks samt antal besök i syfte att förbättra webbplatsen och ge en bra användarupplevelse.

Remarketing

Vi använder remarketing på webbplatsen. Detta gör att vi kan få en uppskattning av våra besökares ålder och kön. I samband med kampanjer kan vi använda remarketing för riktade annonser i Google Display Network. I detta syfte används data från en tredjeparts-cookie. Du kan förändra dina inställningar för annonser eller göra opt-out för att undgå beteendestyrd annonsering från Google genom nedanstående länkar:

https://www.google.com/settings/ads

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout