Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C

Hero image is missing

Just nu: Över en halv miljon människor är på flykt från Myanmar (även kallat Burma). Läget i flyktinglägren i Bangladesh är akut. Vi är på plats och hjälper de drabbade med mat, vatten, sjukvård och skydd. Men vi behöver din hjälp för att nå fler! 

Din gåva till Katastrofhjälpen gör att vi är redo att genast rädda liv och dela ut nödhjälp när en katastrof sker. Vare sig det är här hemma eller handlar om att stötta Röda Korset i ett annat land som drabbats. Det kan vara en enorm naturkatastrof eller en tyst katastrof som media inte uppmärksammar. 

Dina pengar används alltid där de behövs som mest. De blir till rent vatten, mat, mediciner, sjukvård och tak över huvudet. De ger också människor möjlighet att bygga upp sina liv igen. Varje år hjälper vi miljoner människor att överleva.

Din gåva gör stor skillnad

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi är på plats i 190 länder och finns där både före, under och efter katastrofen. Därför kan vi hjälpa till direkt, utan fördröjning, oavsett om det är en jordbävning, konflikt, tyfon, skogsbrand eller annan katastrof som skett. Vi ser till att ditt stöd kommer fram snabb och effektivt. 

Din gåva gör att vi kan förebygga katastrofer, finnas där när de ändå sker och stanna kvar långt efter att andra gett sig av och medierna tystnat.

Katastof-kit, 50 kr

Ofta är det absolut viktigaste efter en katastrof att få tag i mat, rent vatten, ett enkelt tak över huvudet och att kunna hålla sig någorlunda ren. Och så sjukvård, förstås, för de som skadats.

Hjälp människor - varje dag

Vill du göra mer för människor som drabbats av katastrofer? Som månadsgivare är du hjälpen som aldrig lämnar. Du är ambulansen på plats, men också det rena vattnet, den varma filten och den stöttande axeln för den som drabbas. Genom ditt regelbundna stöd kan vi finnas på plats och rädda liv. Varje dag, världen över.

Några av de katastrofer där vi är aktiva just nu

Orkanen Maria, Karibien
Orkanen Maria har drabbat ön Dominica som har fått omfattande skador. Orkanen väntas nå Puerto Rico inom det närmaste dygnet och befaras ställa till med stora skador även där. Röda Korset är på plats och arbetar före, under och efter orkanen. Vi lär folk hur man förbereder sig för orkaner, vi deltar i evakueringar och ger katastrofhjälp. Vi jobbar med återuppbyggnad och deltar i arbetet med att bromsa följdproblemen som smittsamma sjukdomar.

Våldsamheterna i Rakhine i Myanmar (även kallat Burma)
Den senaste tiden har omkring 370 000 människor flytt till grannlandet Bangladesh, från delstaten Rakhine i Myanmar (även kallat Burma). Många har lämnat sina hem utan att få med sig mer än lite kläder. Röda Kors-rörelsen har arbetat i området länge. Men den senaste tiden har vi ökat vår insats. Nu arbetar vi för fullt med att hjälpa människor både i Bangladesh och i Rakhine.

Jordbävningen kring Mexiko och Guatemala
Jordskalvet har uppmätt en magnitud över 8 och har skapat förödelse och stora skador. Röda korset är på plats och har mobiliserat hjälpinsatser.

Orkanen Irma, Karibien
Irma är en av de värsta stormarna som Karibien upplevt på flera år. Den har redan påverkat ett dussintal öar och vi uppskattar att minst 1,2 miljoner människor har påverkats av orkanens framfart och antalet kommer att öka allt eftersom att orkanen passerar fler landområden.

Några av de drabbade områdena är Antigua och Barbuda, Anguilla, St Barhelemy och St Marin/St Marteen, brittiska och amerikanska Jungfruöarna.

På Barbuda är 95 procent av alla byggnader förstörda och befolkningen behöver omgående tak över huvudet och man försöker påbörja evakuering. De 1600 invånarna har evakuerats till närliggande öar.

Röda Korset bistår med mat, hygienpaket, tak över huvudet, el-generatorer, första hjälpen och psykosocialt stöd.

Översvämningar i Nepal, Bangladesh och Indien
De värsta översvämningar på flera årtionden gör att läget är akut i området. 40 miljoner människor är redan drabbade men läget förvärras timme för timme. Röda Korset är på plats med nästan 2000 volontärer för att hjälpa. Vi delar ut mat, rent vatten och arbetar för att förhindra att sjukdomar sprids.

Översvämningar och jordskred i Freetown, Sierra Leone
Sierra Leone har drabbats av kraftiga översvämningar och jordskred. Över 300 personer har hittills hittats döda. Röda Korset är på plats och söker i rasmassorna efter överlevande och ger drabbade katastrofhjälp. 

Jordbävning kring Kos, Grekland, Turkiet
Sedan jordbävningen slog till är Röda Korset på plats. Vi finns på akutmottagningar och bistår den lokala brandkåren i hjälparbetet. I Turkiet hjälper Röda Korset till med samordning och förnödenheter till de drabbade.

Jordskred i Colombia, Mocoa, Putumayoprovinsen
Röda Korset finns på plats i Colombia och hjälper de drabbade vid jordskredet i Mocoa i Putumayoprovinsen.

Jordbävning i Indonesien, Pidie Jaya, i närheten av Banda Aceh 
Röda Korset är på plats och har sedan tsunamin 2004 arbetat förebyggande med utbildning och nya evakueringsvägar. Vi hjälper nu till med evakuering och utdelning av nödhjälp såsom familje-kit, filtar och tillfälligt tak över huvudet. 

Orkanen Matthew, Haiti
Förödelsen på Haiti är enorm efter orkanen Matthew. Hundratusentals människor behöver akut hjälp i form av rent vatten och tak över huvudet. Röda Korset är på plats med 3000 volontärer som delar ut vattenreningstabletter, filtar, kokkärl och presenningar av plast som kan tjäna som tillfälligt skydd.

Torkan i Östafrika
Afrikas horn och andra delar av Afrika upplever just nu svår torka. Bristen på mat och vatten är akut för miljontals människor. Röda Korset är på plats för att ge mat, hälsovård samt för att bygga och renoverar brunnar så att människor får rent vatten.

Tyfonen Haima, Filippinerna
Röda Korset mobiliserade bla genom evakueringar, förråd med räddningsutrustning och nödhjälp som filtar, kokkärl och hygienpaket. Vi är kvar före, under och efter tyfonen Haima och arbetar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.