Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C

Hero image is missing

Skänk en gåva som
räddar liv i katastrofer

JUST NU:

Cyklon i Moçambique:
Röda Korset är på plats och räddar liv och ger människor skydd, mat och vatten efter cyklonen Idai i Moçambique. Hundratusentals människor har förlorat sina hem, och tusentals skadats.

Tsunami i Indonesien: 
Röda Korsets frivilliga finns på plats efter den kraftiga tsunami som drabbat Indonesien. Vi delar ut vatten, mat och annan nödhjälp och ger människor skydd och stöd. Vi är också fortfarande på plats i Sulawesi, Bali och Lombok efter de omfattande jordbävningarna och efterföljande tsunami som drabbade Indonesien tidigare i år, och hjälper till att återuppbygga samhällen och stötta de drabbade.

Akut läge i krigets Jemen: Bristen på mat, rent vatten och sjukvård i Jemen är enorm. Många barn är undernärda och sjukdomar sprids snabbt. Vi finns på plats för att hjälpa. 

Naturkatastrofer - Mallorca och USA:
Minst åtta har bekräftats döda efter översvämningar på Mallorca i Spanien. Samtidigt förbereder våra frivilliga evakueringscenter för tiotusentals personer i Florida. Orkanen Michael väntas bli den värsta katastrofen som någonsin drabbat området. 

Tyfonen Mangkhut i Filippinerna och östra Asien - orkanen Florence på USA:s östkust:
Filippinerna och Hongkong, Macao och andra delar av Kina har drabbats hårt av tyfonen Mangkhut (även kallad Ompong). Många människor är i behov av hjälp. Röda Korset bidrar med sök- och räddningsteam, mat med mera. 
På samma gång har USA:s östkust drabbats av orkanen Florences väldiga kraft. Amerikanska Röda Korset finns på plats för att hjälpa.

Skogsbränder i Sverige: Under sommaren har många stora skogsbränder rasat runt om i Sverige. Röda Korser har varit på plats för att hjälpa till i drabbade områden som till exempel Färila i Ljusdals kommun, Härjedalen och Dalarna. Vi har bland annat delat ut mat, vatten och andra förnödenheter samt bidragit med krisstöd och första hjälpen.

Läs mer om vår insats vid skogsbränderna här.

På flykt från Myanmar (även kallat Burma): 900 000 människor har flytt våldet i Myanmar. Nu hotar kraftiga monsunregn att spola bort deras tillfälliga skydd i flyktinglägren i Cox Bazar i Bangladesh. Vi är på plats med mat, vatten, sjukvård och skydd. Med vi behöver din hjälp för att kunna göra mer!

Kraftiga regn i Japan: Regn med översvämningar och jordskred som följd har skadat och dödat många, och tvingat tusentals att lämna sina hem. Röda Korset har medicinska team på plats dygnet runt och delar ut nöd-kit och filtar till de drabbade.

Torka i östra och södra Afrika: Röda Korset hjälper de drabbade av torkan och hungersnöden, till exempel delar vi ut mat, hjälper människor att försörja sig och säkrar tillgången till rent vatten.

Krig och konflikter: Röda Korset räddar liv och hjälper människor i konfliktdrabbade länder som Irak, Sydsudan, Jemen och Syrien. Till exempel genom sjukvård och nödhjälp som mat och vatten.

Din gåva används alltid där de behövs som mest. Gåvan blir till rent vatten, mat, mediciner, sjukvård och tak över huvudet. Den ger också människor möjlighet att bygga upp sina liv igen. Varje år hjälper vi miljoner människor att överleva.

Swisha valfritt belopp till 123 000 4663 
för att stödja Röda Korsets arbete i katastrofer                                       

När du ger en gåva kommer dina uppgifter att behandlas av Svenska Röda Korset. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas. Läs mer på www.redcross.se/personligintegritet

Din gåva gör att vi kan förebygga katastrofer, finnas där när de ändå sker och stanna kvar långt efter att andra gett sig av och medierna tystnat. Vi ser till att ditt stöd kommer fram snabb och effektivt. 

Gör skillnad för de som behöver det mest - varje dag, året runt.

Några av de katastrofer där vi har hjälpt

Orkanen Maria, Karibien
Orkanen Maria har drabbat ön Dominica som har fått omfattande skador. Orkanen väntas nå Puerto Rico inom det närmaste dygnet och befaras ställa till med stora skador även där. Röda Korset är på plats och arbetar före, under och efter orkanen. Vi lär folk hur man förbereder sig för orkaner, vi deltar i evakueringar och ger katastrofhjälp. Vi jobbar med återuppbyggnad och deltar i arbetet med att bromsa följdproblemen som smittsamma sjukdomar.

Våldsamheterna i Rakhine i Myanmar (även kallat Burma)
Den senaste tiden har omkring 370 000 människor flytt till grannlandet Bangladesh, från delstaten Rakhine i Myanmar (även kallat Burma). Många har lämnat sina hem utan att få med sig mer än lite kläder. Röda Kors-rörelsen har arbetat i området länge. Men den senaste tiden har vi ökat vår insats. Nu arbetar vi för fullt med att hjälpa människor både i Bangladesh och i Rakhine.

Jordbävningen kring Mexiko och Guatemala
Jordskalvet har uppmätt en magnitud över 8 och har skapat förödelse och stora skador. Röda korset är på plats och har mobiliserat hjälpinsatser.

Orkanen Irma, Karibien
Irma är en av de värsta stormarna som Karibien upplevt på flera år. Den har redan påverkat ett dussintal öar och vi uppskattar att minst 1,2 miljoner människor har påverkats av orkanens framfart och antalet kommer att öka allt eftersom att orkanen passerar fler landområden.

Några av de drabbade områdena är Antigua och Barbuda, Anguilla, St Barhelemy och St Marin/St Marteen, brittiska och amerikanska Jungfruöarna.

På Barbuda är 95 procent av alla byggnader förstörda och befolkningen behöver omgående tak över huvudet och man försöker påbörja evakuering. De 1600 invånarna har evakuerats till närliggande öar.

Röda Korset bistår med mat, hygienpaket, tak över huvudet, el-generatorer, första hjälpen och psykosocialt stöd.

Översvämningar i Nepal, Bangladesh och Indien
De värsta översvämningar på flera årtionden gör att läget är akut i området. 40 miljoner människor är redan drabbade men läget förvärras timme för timme. Röda Korset är på plats med nästan 2000 volontärer för att hjälpa. Vi delar ut mat, rent vatten och arbetar för att förhindra att sjukdomar sprids.

Översvämningar och jordskred i Freetown, Sierra Leone
Sierra Leone har drabbats av kraftiga översvämningar och jordskred. Över 300 personer har hittills hittats döda. Röda Korset är på plats och söker i rasmassorna efter överlevande och ger drabbade katastrofhjälp. 

Jordbävning kring Kos, Grekland, Turkiet
Sedan jordbävningen slog till är Röda Korset på plats. Vi finns på akutmottagningar och bistår den lokala brandkåren i hjälparbetet. I Turkiet hjälper Röda Korset till med samordning och förnödenheter till de drabbade.

Jordskred i Colombia, Mocoa, Putumayoprovinsen
Röda Korset finns på plats i Colombia och hjälper de drabbade vid jordskredet i Mocoa i Putumayoprovinsen.

Jordbävning i Indonesien, Pidie Jaya, i närheten av Banda Aceh 
Röda Korset är på plats och har sedan tsunamin 2004 arbetat förebyggande med utbildning och nya evakueringsvägar. Vi hjälper nu till med evakuering och utdelning av nödhjälp såsom familje-kit, filtar och tillfälligt tak över huvudet. 

Orkanen Matthew, Haiti
Förödelsen på Haiti är enorm efter orkanen Matthew. Hundratusentals människor behöver akut hjälp i form av rent vatten och tak över huvudet. Röda Korset är på plats med 3000 volontärer som delar ut vattenreningstabletter, filtar, kokkärl och presenningar av plast som kan tjäna som tillfälligt skydd.

Torkan i Östafrika
Afrikas horn och andra delar av Afrika upplever just nu svår torka. Bristen på mat och vatten är akut för miljontals människor. Röda Korset är på plats för att ge mat, hälsovård samt för att bygga och renoverar brunnar så att människor får rent vatten.

Tyfonen Haima, Filippinerna
Röda Korset mobiliserade bla genom evakueringar, förråd med räddningsutrustning och nödhjälp som filtar, kokkärl och hygienpaket. Vi är kvar före, under och efter tyfonen Haima och arbetar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.