Tipsa dina vänner

Kopiera adressen och sprid den hur du vill eller dela direkt via mail, Facebook eller Twitter med hjälp av ikonerna

Klicka i rutan ovan och kopiera adressen med CTRL+C eller CMD+C


Hjälp oss att stoppa hungern

Hungersnöden i östra Afrika är akut. Idag dör vart tionde barn i Somalia innan sin femårsdag. Men barnen dör av sjukdomar som går att förebygga och behandla. Röda Korset kämpar för att stoppa hungern, ge vård och rädda liv. 

Ayan och ettåriga dottern Amina bor på en av Röda Korsets barnkliniker i Somalia där undernärda barn får hjälp. Här får de bo till dess att Amina har ökat i vikt och mår bra. När hon kom in vägde hon drygt hälften av vad hon skulle, bara 2,6 kilo.

Amina är ett av alla de 388 000 barn i Somalia som är akut undernärda. Läs mer om hur vi hjälper Amina och andra undernärda barn >>

SMS:a LIV till 72900 och ge 100 kronor i månaden

Gör skillnad för de människor som behöver det mest - varje dag, året runt

Swisha valfritt belopp till 123 000 4663 för att stödja Röda Korsets arbete i katastrofer.


SMSa AKUT till 72 900 för att
skänka 100 kr till Röda Korsets arbete i katastrofer


Köp en gåva i Gåvoshopen som gör skillnad.
Just nu är behovet av dessa produkter särskilt akut:

Image is missing

Matpaket för en familj   

Svår torka har lett till akut matbrist i flera länder i Afrika. Ett matpaket ger en familj basvaror som gör att de kan klara sig i en månad. I ett matpaket ingår till exempel majsmjöl, bönor, salt och olja.

297 kr per matpaket

Image is missing

Behandling av undernärda barn    

Hundratusentals barn lider av akut undernäring i den pågående hungerkrisen i östra Afrika. 92 kr räcker till att behandla ett undernärt barn med näringsrik nötkräm i en månad

92 kr per månadsbehandling

Image is missing

Nödmat till små barn och mammor 

Svår torka har lett till akut matbrist i delar av Etiopien. Människor får inte tag i tillräckligt med mat för att klara dagen. Du kan hjälpa genom att köpa näringsrik nödmat.

198 kr per nödmatpaket 

I dessa länder är hungersnöden
som störst just nu

Jemen
Jemen är det fattigaste landet i Mellanöstern och Nordafrika. 18,8 miljoner människor – nästan 80 procent av landets befolkning – behöver humanitär hjälp. 7 miljoner är drabbade av allvarlig hungersnöd och nästan 500 000 barn är allvarligt undernärda. 14 miljoner personer saknar tillgång till sjukvård och vatten. 52 000 misstänkta fall av kolera har rapporterats och den undermåliga sjukvården gör att situationen blir allt mer allvarlig. Skolor, infrastruktur och grundläggande tjänster fungerar inte. Flera av Jemens viktiga hamnar, genom vilka mat vanligtvis importeras, har försatts ur bruk.
Läs mer

Sydsudan
En av världens värsta humanitära kriser pågår just nu i Sydsudan. Våldet har eskalerat och förutom den väpnade konflikten råder också utbredd torka. Barn tvingas leva på gatan, gravida kvinnor tvingas föda på marken och boskap svälter i brist på föda. 5,8 miljoner människor är i riskzonen för hungersnöd och 1,5 miljoner barn under fem år är svårt undernärda.

Sjukvården är till stor del förstörd på grund av konflikter och bristande resurser. De vanligaste sjukdomarna, och också orsaker till dödlighet, är diarrésjukdomar och kolera, akuta luftvägsinfektioner, undernäring och malaria. Landet har också världens högsta mödradödlighet. Röda Korset är på plats och hjälper till med bland annat vatten och sanitetsinsatser, hälsovård, organisationsutveckling och utbildning.
Läs mer

Uganda
Den väpnade konflikten i Sydsudan har tvingat hundratusentals människor att fly landet. Nära 900 000 personer har flytt till Uganda – i snitt räknar man med att 1 500 människor korsar gränsen varje dag.

Svenska Röda Korset har flugit in en massvattenanläggning som renar ungefär 600 000 liter vatten per dygn och kan förse 40 00 människor med rent vatten varje dag. Tre svenska experter inom vatten och hygien arbetar med insatsen som byggs ut steg för steg.

Somalia
Nästan halva Somalias befolkning, 6,7 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd. 363 000 barn är akut undernärda. Torkan, som förväntas pågå till 2018, i kombination med åratal av väpnad konflikt och det värsta kolerautbrottet på fem år, har en förödande inverkan på människor och djur.

Svenska Röda Korset har länge stöttat arbetet i Somalia, till exempel med stöd till mobila och permanenta kliniker. Utöver detta jobbar vi även för att ge ut aquatabs och vattenfilter så att människor kan rena sitt vatten.
Läs mer

Kenya
På grund av torkan befinner sig just nu Kenya i en nationell katastrof. I dagsläget behöver 2,7 miljoner människor hjälp utifrån för att överleva och man beräknar att antalet kommer öka till runt 4 miljoner om inte regnet kommer. 360 000 barn, gravida och ammande kvinnor beräknas vara akut undernärda. Röda Korsets lokala förening i Kenya hjälper till på plats med fokus på vatten, sanitet, hygien och även med kontantstöd. Därigenom kan människor själva köpa det de behöver.
Läs mer

Etiopien
Etiopien har drabbats av den värsta torkan på 50 år. Två tredjedelar av befolkningen är kroniskt undernärd och infektionssjukdomar som kolera och diarré sprids lätt eftersom rent vatten och toaletter ofta saknas. 7,7 miljoner människor behöver just nu hjälp med mat och 9,2 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. I de värsta områdena av Etiopien har 1 miljon boskap dött och 75% av odlingarna gått förlorad.
Läs mer

Nigeria
25 miljoner personer i nordöstra Nigeria påverkas av osäkerheten kopplad till den interna väpnade konflikten i landet. Osäkerheten i landet har försvårat mattransporter och begränsar möjligheterna till att odla. 7 miljoner är i akut behov av mat och 450 000 barn lider av svår näringsbrist. 14 miljoner människor beräknas behöva humanitärt stöd och 1,8 miljoner människor är flyktingar i sitt eget land.

Sudan
5,8 miljoner människor i Sudan är i behov av humanitärt stöd, varav 4,6 miljoner är i behov av mat och 1,5 miljoner barn under fem år är svårt undernärda. Väpnad konflikt, matbrist och avsaknad av grundläggande tjänster har tvingat 2,2 miljoner människor att lämna sina hem. Utbrott av sjukdomar som kolera belastar den redan begränsade sjukvården och just nu är 3,9 miljoner människor i behov av vård.


* Genom att SMS:a godkänner du att Röda Korset kontaktar dig. Dina uppgifter hanteras enligt personuppgiftslagen. Trafikavgift för SMS kan tillkomma.